Λέβητες - Καυστήρες - Δεξαμενές υγραερίου

  • Προϊόντα
  • >
  • Θέρμανση

Το υγραέριο, γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια στους καταναλωτές με τη μορφή της φιάλης που χρησιμοποιείται για οικιακές χρήσεις όπως το μαγείρεμα,  αποτελεί ένα από τα καύσιμα, το οποίο, ειδικά με την εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές όσον αφορά τα πλεονεκτήματά του ως μεθόδου θέρμανσης.

Σε επίπεδο οικιακής χρήσης, το υγραέριο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κεντρικής θέρμανσης και ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ζεστό νερό, για μαγείρεμα, για το ενεργειακό τζάκι, για θέρμανση πισίνας ή ακόμη και για κλιματισμό, ενώ ανάλογα με το καταναλωτικό προφίλ μπορεί να εξασφαλίσει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.

Και αυτό διότι το υγραέριο έχει υψηλή ενεργειακή απόδοση, μεγάλη θερμογόνο δύναμη, υψηλό βαθμό απόδοσης καύσης αλλά και μειωμένο κόστος συντήρησης.

Κόστος
Η εκτίμηση για το μέσο κόστος του υγραερίου την χρονιά 2017-2018 είναι ότι θα ανέρχεται περί των 0,56 ευρώ ανά λίτρο.

Συνεπώς, με δεδομένο ότι η θερμογόνος δύναμή του (δηλ. το πόση θερμική ενέργεια αποδίδει κάθε λίτρο καυσίμου) ανέρχεται στις 6,61 KWh/lt και ότι τα σύγχρονα συστήματα καυστήρα – λέβητα υγραερίου έχουν απόδοση γύρω στο 99%, κάθε kWh θερμικής ενέργειας που λαμβάνουμε με υγραέριο κοστίζει 0,0839 ευρώ περίπου.

Όσον αφορά, τώρα, την εγκατάσταση της δεξαμενής υγραερίου, το κόστος για την όλη διαδικασία ανέρχεται στα 1.200 – 1.300 ευρώ στην περίπτωση της υπόγειας δεξαμενής, ενώ το κόστος μειώνεται εάν πρόκειται για υπέργεια.

Οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση δεξαμενής υγραερίου
Για την τοποθέτηση δεξαμενής υγραερίου για οικιακή χρήση απαιτούνται:

• Ελεύθερος χώρος τουλάχιστον  3μ  γύρω από την δ/ξ. (απαιτούμενος χώρος περίπου 8m x 7m) μακριά από εστίες ανάφλεξης, σε χώρους με καλό εξαερισμό.
• Ασφαλής πρόσβαση και στάθμευση Β/φ σε απόσταση  max 25m από το χώρο που θα τοποθετηθεί η δεξαμενή.

Ακόμη όμως κι αν δεν υπάρχουν οι παραπάνω βασικές προϋποθέσεις  για τοποθέτηση δεξαμενής , υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν φιάλες υγραερίου, οι οποίες λειτουργούν ως δεξαμενή αλλά, ανάλογα με τις ανάγκες που καλούνται να καλύψουν, απαιτούν συχνή αντικατάσταση.

Ποια είναι η διαδικασία για να χρησιμοποιήσετε το υγραέριο για τη θέρμανσή σας
Για εγκατάσταση  υγραερίου στο σπίτι θα χρειαστείτε, έκτος των ειδικών συσκευών Υγραερίου (Λέβητας/Καυστήρας), ένα δίκτυο σωληνώσεων  υγραερίου (εξωτερικό ή/και εσωτερικό) και μια ειδική  Δεξαμενή (υπόγεια ή υπέργεια).

Με τη συνεργασία των τεχνικών της εταιρίας η οποία θα αναλάβει την εγκατάσταση, γίνεται η επιλογή του τύπου της δεξαμενής, της χωρητικότητας και της θέσης της ανάλογα με το χώρο και τις ανάγκες του καταναλωτή.

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, το μόνο που απομένει ο εφοδιασμός με υγραέριο, ο οποίος πραγματοποιείται μέσω των βυτιοφόρων της εταιρίας που θα επιλέξετε.