Ηλιακή υποστήριξη θέρμανσης

  • Προϊόντα
  • >
  • Θέρμανση

Τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης, παρόλο που δεν αποτελούν λύση στην οποία θα μπορούσαμε να στηριχθούμε εξ ολοκλήρου για τη θέρμανση του σπιτιού μας, τελευταία, δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης για μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη θέρμανση μιας κατοικίας, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως και το 40%, γλιτώνοντάς μας έτσι από σημαντικά έξοδα.

Πως λειτουργεί

Η βασική αρχή της λειτουργίας της ηλιακής θέρμανσης, η οποία συχνά συναντάται και με την ονομασία «Ηλιακή υποβοήθηση θέρμανσης» λόγω του ότι λειτουργεί υποστηρικτικά, είναι η τοποθέτηση συστοιχίας συλλεκτών στην ταράτσα ή τη στέγη του κτιρίου, οι οποίοι ζεσταίνουν νερό.

Το ζεστό νερό, στη συνέχεια,  αποθηκεύεται σε ένα θερμοδοχείο (boiler) και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της θέρμανσης του κτιρίου.Επίσης το σύστημα αυτό παράγει και ζεστό νερό χρήσης.

Ένα τέτοιο σύστημα, δεδομένου ότι η απόδοσή του εξαρτάται από τις συνθήκες ηλιοφάνειας, μπορεί να συμβάλει στο μέγιστο βαθμό κατά την αρχή και το τέλος της χειμερινής περιόδου (Οκτώβριο, Νοέμβριο, Μάρτιο, Απρίλιο) όταν οι ημέρες και οι ώρες ηλιοφάνειας είναι πολλές και οι ανάγκες της λειτουργίας του κεντρικού συστήματος θέρμανσης είναι μικρές, ενώ οι απώλειες λειτουργίας και αδράνειας του είναι σημαντικές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα σύστημα ηλιακής θέρμανσης μπορεί να τοποθετηθεί όχι μόνο σε νέες κατοικίες αλλά και σε παλιές ενώ, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι του χώρου, η εξοικονόμηση ενέργειας που γίνεται εγγυάται την γρήγορη απόσβεση της αξίας του συστήματος.

Ιδανικός συνδυασμός για ενδοδαπέδια θέρμανση

Ένα σύστημα ηλιακής θέρμανσης μπορεί να συνδυαστεί με λέβητα, ενεργειακό τζάκι ή και αντλία θερμότητας αέρα-νερού για μέγιστη οικονομία.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας συνδυάζεται ιδανικά με την ενδοδαπέδια θέρμανση αλλά και την χρήση fan coils, ενώ δεν συνίσταται στην περίπτωση όπου ήδη χρησιμοποιούνται κλασσικά θερμαντικά σώματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ανθρώπους του χώρου, στην περίπτωση κατοικιών στην οποία υπάρχει ήδη ή πρόκειται να εγκατασταθεί ενδοδαπέδια θέρμανση επιβάλλεται η υποβοήθηση με ηλιακή ενέργεια καθώς, με μικρή σχετικά επιπλέον επένδυση και βέβαια ένα καλό σχεδιασμό, μπορεί εύκολα να επιτευχθεί εξοικονόμηση 30-50% της απαιτούμενης συμβατικής ενέργειας και με τα αντίστοιχα περιβαλλοντικά οφέλη.